HR Πρόκληση ή Ευκαιρία;

2023-10-07


Γράφει η Καββαδία Θεοδώρα | HR & System Analysis Expert

Η σύγχρονη Διαχείριση προσωπικού αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία από τις μέγιστες προκλήσεις για μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έννοιες όπως πολυκρίση (Polycrisis) έκαναν αισθητή την διαδικτυακή παρουσία τους στα παγκόσμια οικονομικά forums, ειδικότερα κατά την πανδημία αλλά και στην μετά covid εποχή, με προσκήνιο την πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών κρίσεων.

Η διαχείριση των πόρων του ανθρώπινου δυναμικού συνδέθηκε όσο ποτέ άλλοτε με την μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, καθώς οι αλλεπάλληλες ανακατατάξεις για την διεκδίκηση πιο ισορροπημένης κατανομής χρόνου σε εργασιακή και προσωπική ζωή, συνεχίζουν να μεταβάλλουν την δυναμική εργοδότη-εργαζόμενου, αλλά και την μεταξύ τους σχέση συνεργασίας.

Ζητήματα όπως η καταιγιστική αύξηση του πληθωρισμού, η διαρκής και εντατική ανάγκη για upskilling & reskilling των δεξιοτήτων, η δυσκολία κάλυψης πόστων, ειδικά στον τομέα των νέων τεχνολογιών, συνθέτουν ένα παζλ για δυνατούς λύτες, δίνοντας προβάδισμα σε όσους τολμούν να σκεφτούν και να δράσουν "out of the box".

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι πιθανές λύσεις για την ομαλή λειτουργία και βιωσιμότητα επιχειρήσεων και εργατικού δυναμικού;

Ποιοι οι νέοι ρόλοι που οφείλουμε να υιοθετήσουμε αμφότεροι για το κοινό καλό και μακροχρόνια ευημερία μας;

Εμείς ως ασταμάτητοι ερευνητές δράσης, ρωτήσαμε, ψάξαμε και είδαμε ότι σε σχετικά γκάλοπ των τριών τελευταίων ετών σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχει το HR ως κλάδος στην σημερινή ελληνική κοινωνία, είναι φυσικά η άμεση συσχέτισή του με την διαδικασία πρόσληψης (recruitment), αλλά και η προοπτική εργασίας σε αυτόν. Αυτό δηλαδή που παρατηρήσαμε είναι η ανεπάρκεια δεδομένων σχετικά με το πώς ένα Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, συμβάλει στην ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάπτυξη τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και της εταιρικής κουλτούρας του κάθε οργανισμού.

Παρόλα αυτά στην σύγχρονη πάλη ανάμεσα στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού και στην διατήρησή του χωρίς μεγάλες μισθολογικές υπερβάσεις, τα πιο πρόσφατα δεδομένα έρχονται να αναδείξουν νέους προβληματισμούς.

  • Εύρεση Προσωπικού

Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης, ειδικά στους χώρους των νέων τεχνολογιών, εντατικοποιώντας τις διαδικασίες εύρεσης αυτοματισμών, αλλά και την μέγιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων. Η πολυπλοκότητα των καθηκόντων οδηγεί πολλές φορές σε σφοδρές συγκρούσεις και παραιτήσεις. Σε μια εποχή όπου οι digital nomads, κάνουν την εμφάνισή τους, είναι σημαντικό η εταιρική κουλτούρα να προάγει την αξιοκρατία, την συμπερίληψη, την κριτική αντιμετώπιση των καθηκόντων, έτσι ώστε να αμβλύνονται οι αντιπαραθέσεις αλλά και να διευρύνονται τα κανάλια της ψηφιακής παρουσίας, άρα και οι δίοδοι προσέλκυσης νέων ταλέντων. Η διεύρυνση των καναλιών εύρεσης και πρόσληψης προσωπικού σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων είναι στόχοι ζωτικής  σημασίας πλέον.

  • Το κίνητρο

Ο σημερινός εργαζόμενος δεν συμβάλει απλά σε μία γραμμή παραγωγής. Έχει πολλαπλούς ρόλους γιατί δέχεται και επεξεργάζεται πολλαπλά και διαφορετικά ερεθίσματα. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ ενδιαφέρεται περισσότερο για την επαγγελματική προοπτική, την εταιρική κουλτούρα και την διευκόλυνση στην διατήρηση προσωπικής ζωής, παρά για μία αύξηση απολαβών που θα εξυπηρετήσει πρόσκαιρες ανάγκες, χωρίς σημαντικό αντίκτυπο. Η ανάπτυξη κοινωνικής εταιρικής ευθύνης με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλεπίδρασης, είναι δυνατόν να μεταμορφώσει το εσωτερικό σκηνικό των επιχειρήσεων και να οδηγήσει στην δημιουργία εταιρικής κοινότητας(community building), σε αντίθεση με την συντήρηση ενός απρόσωπου εργασιακού περιβάλλοντος.

  • Εκπαίδευση Προσωπικού

Έχει αποδειχθεί μέσα από πολλαπλές μελέτες συστημικής ανάλυσης, ότι η συνεργασία με ένα άτομο υψηλής αποδοτικότητας, μπορεί να ωφελήσει θετικά και να εκτοξεύσει την αποδοτικότητα του συνεργαζόμενου. Συνεπώς η στοχευμένη διαδικασία της κυκλικής ανάθεσης καθηκόντων (rotation), η εργασία σε μικρές ομάδες με την στρατηγική εναλλαγής ατόμων και ρόλων, είναι δυνατόν να φέρει πολλαπλά οφέλη ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων, με την γνωστή μέθοδο on the job training αλλά και με το learn by & with the expert. Ο ρόλος και η σημασία του HR στις εκπαιδευτικές αυτές διαδικασίες, συμπληρωματικά με την δημιουργία ευκαιριών μάθησης και άντλησης νέων δεδομένων, μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά παραγωγικό σκηνικό, με καινοτόμες ιδέες, νέα εταιρικά προϊόντα και προσέλκυση πελατών και εργαζομένων.

Η συμβουλευτική καθοδήγηση για την ανάπτυξη της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι πιο αναγκαία από ποτέ, για μία επιχείρηση ουσιαστικά αναβαθμισμένη και ανταγωνιστική στην νέα ψηφιακή και παγκόσμια υπόσταση.